Hajdúsági Ingatlanközvetitő Iroda 4024 Debrecen Szent Anna utca 39-41. 52 / 320-422
logo

A TANUSÍTVÁNY ELKÉSZÍTÉSÉHEZ FORDULJANAK HOZZÁNK BIZALOMMAL! GYORS, PONTOS ÜGYINTÉZÉS KEDVEZŐ ÁRON!

Európában az összes elfogyasztott energia 40 százalékát az épületekben használjuk fel, ezért foglalkozik kiemelten az Európai Unió is a lakások, közintézmények energiahatékonyságával. Az energetikai tanúsítás bevezetése minden tagország számára kötelező.

A szabályozás célja, hogy hosszabb távon csökkenjen az épületek energiafogyasztása, amihez a tanúsítvány, mint hiteles információhordozó, az egyik legjobb ösztönző eszköz.

2008. június végén, Magyarországon is megjelent az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. kormányrendelet. A rendelet szabályozza, hogy milyen esetekben, kinek és milyen feltételekkel kell a tanúsítványt elkészíttetni, ki készítheti el és mennyibe kerül a tanúsítás. 2009. január 1-től az új építésű ingatlanok használatba vételéhez illetve bérbe adásához kötelező az energiatanúsítvány. Használt ingatlanok esetében 2012. január elsejétől kell tanúsítványt készíttetni eladáskor illetve bérbeadáskor. A szabályozás célja, hogy hosszú távon javuljon az épületek energiahatékonysága (ezáltal a rezsi csökken).

A tanúsítvány leginkább arról tájékoztat, hogy az adott épület műszaki állapota (szigetelése, fűtési rendszere, hő veszteségei) alapján mekkora lesz az éves várható energiafogyasztása. Ha a lakásunk üzemeltetéséhez, azaz a fűtéshez, hűtéshez, vízmelegítéshez több energiára van szükség, mint amit az aktuális műszaki követelmények előírnak, akkor „CC" kategória alá kerül az ingatlanunk, ha kevesebbre, akkor jobb kategóriát kaphat.

Jelenleg (2020) dupla betűjelzést alkalmaznak az energiahatékonysági szintek jelölésére. Ennek célja, hogy a minősítés ne legyen összetéveszthető a régi, egy betűs rendszerrel, amelyet 2015-ig alkalmaztak. Az egy betűs „A+” besorolású és a két betűs „AA++” besorolású épület energiahatékonysága teljesen különböző, mivel a korábban használt skála kevésbé volt szigorú.

A jelenleg érvényes

AA++
AA+
AA
BB
CC
EE
FF
GG
HH
II

A tanúsítvány talán legfontosabb része a tanúsító szakember javaslata, amelyben az energiatudatos használatra ad tanácsot és egyben rámutat a lakás hő technikai, illetve épületgépészeti hiányosságaira, problémáira.

Tanúsítást a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékébe felvett tanúsítók végezhetnek. A tanúsítvány kiállításához a szakembernek helyszíni szemlét kell tartania, hogy felvegye azokat az adatokat, amelyek alapján elvégzi majd a besorolást. Felméri például, hogy miből épült a ház, milyen az alaprajza, milyen vastagok a falak, hőszigeteltek-e, milyen az ajtók, ablakok állapota, milyen típusú és korú a fűtési rendszer stb. Mindezt természetesen roncsolás mentesen kell elvégezni, tehát nem kell a falak megbontására vagy a kazán szétszerelésére számítanunk. A helyszíni adatfelvétel és egy előre meghatározott számítási módszertan alapján állapítják meg az épület energetikai besorolását. A számítást általában szoftverek segítik, így néhány napon belül kézhez is kaphatjuk otthonunk lakcímkéjét.

Gyakorlati kérdések

A leggyakoribb esetek, amikor szükséges az energiatanúsítvány elkészítésére:

 • az ingatlanok használatbavételi engedélyéhez,
 • Meglévő épület, önálló rendeltetési egység, lakás adásvételéhez,
 • Meglévő épület, önálló rendeltetési egység, lakás, egy évet meghaladó – bérbeadásához.
 • 1000 m2 -nél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén,

Milyen minősítési osztályok vannak?

Az energetikai minőséget minden esetben a vizsgált épület összesített energetikai mutatójának és a geometriai méreteivel valamint a rendeltetésével azonos, a minimumkövetelményeknek éppen megfelelő, viszonyítási alapként szolgáló épület, összesített energetikai mutatójának százalékban kifejezett arányával kell jellemezni.

2015-ig érvényes besorolás

Energia tanúsítvány

Jelenleg érvényes

 • AA++ Minimális energiaigényű
 • AA+ Kiemelkedően nagy energiatakarékosságú
 • AA Közell Nulla Energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb
 • BB Közell Nulla Energiaigényre vonatkozó követelménynek megfelelő
 • CC Korszerű
 • DD Korszerűt megközelítő
 • EE Átlagosnál jobb
 • FF Átlagost
 • GG Átlagost megközelítő
 • HH Gyenge
 • II Rossz
 • JJ Kiemelkedően rossz

Nézzünk három példát:

AA++: Ez a betűjel jellemzi az energetikailag legjobb épületeket. Ezek fogyasztják a legkevesebb energiát. Ide tartoznak a passzívházak is, de a kategóriába bőven beleférnek a passzívháznál rosszabb mutatókkal rendelkező épületek is.

CC: A jelenleg érvényes szabványok szerint ennél rosszabb kategóriájú épületre nem kapható építési engedély. Ez az a minimum, amit minden építkezőnek teljesítenie kell. Ezt tekinti a rendelet alapnak (100%-nak), ehhez viszonyítja a többi osztály mutatóit. Pl. egy "AA" kategóriás épület összesített energetikai mutatószáma 56-75%-a a "CC" energiaosztályú épületének.

FF: Átlagos magyar épület.

Meddig érvényes a tanúsítvány?

A tanúsítvány 10 évig érvényes.

A tanúsítás folyamata:

 • épületdiagnosztika:
  • tervek beszerzése
  • szerkezetek azonosítása
 • épületgépészeti rendszerek azonosítása
 • épületenergetikai számítások elvégzése
 • tanúsítvány elkészítése, intézkedési javaslatok megfogalmazása

Mért érdemes tanúsítványt készíttetni?

Az energetikai tanúsítványból megtudhatja, hogy milyen energia költségekre számíthat, illetve a szakember javaslata alapján kiderül, milyen energetikai korszerűsítésben célszerű gondolkodni. Ha eladóként készítteti a tanúsítványt, akkor kiderül, hogy érdemes-e az eladás előtt korszerűsítést végrehajtani, azzal a céllal, hogy a lakás árát növeljük. A hirdetésben megadott magasabb energetikai besorolás növeli az eladhatóságot. A szakember által készített korrekt energetikai szakvélemény növeli a bizalmat.
A vevő érdeke, hogy kérje a tanúsítványt, mert így információt kap, a várható energiaköltségekről. Több ingatlan közti választásnál ez segítheti a döntést. Egy épületen belül akár több kategória különbség is lehet, a védett közbenső lakás és a saroklakás energetikai besorolása között. Ez természetesen hasonlóan tükröződik az energiaszámlákban is. Fontos ezért tudni, hogy a tanúsítvány elkészíthető a teljes épületre, de készíthető lakásonként is.

Hívjon, adja meg nevét, telefonszámát, a vizsgálandó ingatlant és visszahívjuk. Forduljanak hozzánk bizalommal.

Kurinszki Mónika: 70/653-0259